De fijne kneepjes van het vak
Je komt helemaal tot rust, de stress verlaat langzaam je lichaam en na de massage voel je je een stuk lekkerder. Tijd om de fijne kneepjes van het massage vak te leren van jouw fysiotherapeut. Uiteraard stuur je deze tips & tricks door naar jouw partner, want leren masseren doe je in eerste plaats door veel te oefenen.
Massageolie uit het keukenkastje
Geen massageolie? Geen probleem! Het klinkt raar maar met gewone sla- of olijfolie gaat het ook prima. Veel beter trouwens dan met bodylotion. Bodylotion ruikt wel lekker, maar trekt veel te snel in de huid en dan wordt het alleen maar stroever en lukt masseren niet meer.
Omdat sla- of olijfolie erg dun is, loopt het al snel van je handen af. TIP: doe wat olie in een schaaltje of op een schoteltje. Doop je vingers in de olie en maak daarmee je eigen handen vet. Breng met die ingevette hand de olie aan op het te masseren oppervlak. Herhaal dit net zo lang tot de huid lekker glad wordt en de handen soepel over de huid kunnen glijden.
Doe ik niet meer kwaad dan goed?
Masseren is een heus vak en er zijn kennis, kunde en vaardigheden voor nodig. Toch kan elkaar masseren weinig kwaad. Wanneer je geen open wonden of steenpuisten masseert en probeert zoveel mogelijk richting het hart te wrijven, is er weinig dat fout kan gaan.
Leren masseren in 10 stappen
Belangrijk is dat, zeker bij thuismassage, de massage prettig aanvoelt. Daar horen een aantal basisregels bij:
Kies een fijne uitgangshouding - Zorg ervoor dat de houding voor zowel degene die masseert als voor de gemasseerde prettig en goed vol te houden is. Masseren is vermoeiend, zeker wanneer je dit niet gewend bent.
Gebruik je lichaamsgewicht - Probeer een uitgangshouding te vinden waarbij je je eigen lichaamsgewicht kunt gebruiken. Je leunt dan als het ware op het lichaam en brengt via de vlakke hand de druk over. Zo raken de spieren in je handen minder snel vermoeid.
Vermijd knijpen - Behalve dat knijpen onprettig aanvoelt, is dat ook een extra belasting voor je handen.
Werk grootvlakkig - Daarmee wordt bedoeld dat je zoveel mogelijk met de volle hand dient te masseren. Masseren met alleen maar de vingertoppen wordt al snel irritant en pijnlijk.
Maak lange bewegingen - Volg de contouren van het lichaam in lange bewegingen.
Masseer rustig - Behalve dat snel masseren snel tot een irritante huidsensatie lijdt, draagt het ook niet bij tot ontspanning.
Warme ruimte - Zorg ervoor dat de temperatuur behaaglijk is en dek de niet te masseren delen af met een handdoek. Als je stil ligt, kun je erg snel koud worden en dat leidt af.
Neem de tijd - Voor een ontspannende massage heb je toch wel een half uur nodig.
Niet te hard, niet te zacht - Hoe hard of hoe zacht je druk uit moet oefenen is lastig te omschrijven. Wees je ervan bewust dat een te harde massage averechts werkt. Een massage moet geen pijn doen. Je lichaam schiet in de verdediging en je spant automatisch je spieren aan (dit werkt dus niet ontspannend). Een te zachte massage geeft ook niet het gewenste resultaat. Op dit onderdeel is samenwerken heel belangrijk. Vraag of de intensiteit goed is en laat de gemasseerde weten dat hij/zij duidelijk aan moet geven wanneer iets pijn doet of te hard aanvoelt.
Communiceer - Waarschijnlijk de belangrijkste tip. Laat elkaar weten wat wel/niet goed aanvoelt. Bespreek met elkaar hoe je de massage zo aangenaam mogelijk kunt maken. Masseren is maatwerk.
Oefening baart kunst
Als je nog onzeker bent en meer wilt weten kan je natuurlijk altijd massagegrepen afkijken op YouTube. Je krijgt massagetechnieken onder de knie door veel te oefenen. Je leert vanzelf aan te voelen hoe je moet masseren. Vraag je partner wat fijn aanvoelt en bouw vanuit daar verder.
Nog meer redenen om elkaar te masseren
Naast dat het lekker is, is het ook goed voor je gezondheid. Zo trek je je partner over de streep om jou te masseren en andersom:
Soepelere spieren - Een massage zorgt ervoor dat spieren worden los gemaakt, het verzacht pijnlijke spieren en helpt de spieren te ontspannen. Na een massage voelt je lichaam letterlijk ‘losser’ .
Bloedcirculatie verbetert - Een massage stimuleert de bloedsomloop. De bloedvaten in de huid verwijden, waardoor er meer bloed gaat stromen. Zo kom je na een massage (en na een sportsessie) aan dat gezonde kleurtje.
Afvalstoffen worden verwijderd - Tijdens een massage wordt niet alleen de bloedcirculatie, maar ook de lymfevaten geactiveerd. Hierdoor kunnen afvalstoffen het lichaam sneller verlaten.
Betere nachtrust - Na een massage zul je sneller in slaap vallen en dieper slapen. Het stofje serotonine, dat ervoor zorgt dat je beter slaapt, wordt geproduceerd. Daarom ben je na een massage altijd suf.
Betere concentratie - Een massage zorgt ervoor dat je mentaal tot rust komt. Hierdoor verbetert je concentratie. Een massage is daarom extra goed idee tijdens drukke, chaotische tijden.
Je wordt er gelukkiger van - De aanmaak van endorfine en oxytocine worden gestimuleerd. Deze lichaamseigen stofjes verminderen stress en verhogen je geluksgevoel. Ze geven je een fijn en zorgeloos gevoel.
Reden genoeg om jezelf en je partner die ontspannende massage te gunnen. Start vandaag!
Kommentare