Skeeleren / skaten, oftewel de zomerse tegenhanger van het schaatsen. Je ziet ze steeds vaker op Nederlandse bodem; de skeeler recreant. Zeker tijdens mooie dagen worden de skeelers afgestoft en kom je regelmatig mensen tegen op kleine wieltjes. Naast dat het leuk is om te doen, is skeeleren ook erg geschikt om de (corona)kilo’s kwijt te raken. Wij zetten alle voordelen van skaten voor je op een rijtje. Waarom skaten? Daarom skaten:
Bye bye calorieën
Om af te vallen zul je meer energie moeten verbruiken dan je aan calorieën naar binnen propt. Gezond eten is hierbij een must, maar vooral door beweging wordt je vetverbranding goed op gang gebracht. Skaten is een cardio vasculaire training. Dit houdt in dat je hart harder zal moeten werken. Wist je dat je met een uurtje skeeleren maar liefst 600 calorieën verbrandt? Een half uur dus 300 en binnen een kwartier ben je 150 kcal verloren.
Om 1 kilo lichaamsvet te verliezen moet je, houd je vast, ongeveer 7.700 calorieën verbranden. Da’s best veel, maar een simpele berekening leert ons dat als je voedingspatroon ongewijzigd blijft en je elke dag een half uurtje skeelert, je in theorie 25 dagen nodig hebt om 1 kilo vet kwijt te raken. Ga je tegelijkertijd gezonder eten, ben je die 1 kilo vet natuurlijk al eerder kwijt dan 25 dagen skeeleren.
Goed voor je hart
De gemiddelde skater zal zijn hartslag tijdens het skaten tussen de 140-160 slagen per minuut krijgen. Hiermee is skaten een zeer effectieve cardiovasculaire training en verbetert het je uithoudingsvermogen. Lees: skaten is goed voor hart en bloedvaten.
Beter voor je gewrichten dan hardlopen
Naast dat het fijn is dat skeeleren goed is voor de lijn, heeft deze sport ook veel andere voordelen. Skeeleren is bijvoorbeeld veel beter voor je gewrichten dan hardlopen. Bij hardlopen krijgen je knieën, heupen en liezen bij elke stap nl. een grote opdonder te verwerken. Dankzij de demping van de wielen en het feit dat je je been relatief niet hoog optilt en geleidelijk richting het asfalt brengt is skeeleren minder belastend voor je gewrichten.
Spierdefinitie krijg je er gratis bij
Je valt met regelmatig skeeleren niet alleen af, je wordt er ook strakker door! Naast het feit dat skeeleren een cardiotraining is, zorgt het ervoor dat bepaalde gedeeltes als buik-, bil- en beenspieren worden getraind. Je krijgt hierdoor zogeheten spierdefinitie. Win-win!
Beter in balans
De een heeft van nature een goed balansgevoel, de ander moet hier veel voor oefenen. Je balansgevoel, oftewel evenwicht, bepaalt de manier waarop je loopt, maar is ook van belang bij de uitvoering van bewegingen tijdens bijvoorbeeld het sporten. Om je balans te behouden gebruik je o.a. de spieren van je buik en onderrug. Skeeleren helpt je balans te verbeteren en dat werkt weer door in een goede sterke houding. En dat vermindert bijvoorbeeld weer rugklachten.
How to - skeelertechniek
Dat skeeleren veel gezondheidsvoordelen heeft, mag duidelijk zijn. Maar hoe moet je nou eigenlijk skeeleren? Het schijnt niet de makkelijkste sport te zijn om te leren, maar wel de leukste. Het belangrijkste is dat je je knieën licht gebogen houdt. Hierdoor ben je veel wendbaarder dan dat je rechtop op je skates staat. Hier lees je verder hoe je jouw skeelertechniek verbetert.
Het dragen van pols-, elleboog- en kniebeschermers is sterk aan te raden. Een skeelerhelm is ook en must en bij officiële toertochten zelfs verplicht. Tijdens een valpartij kan het dragen van een skeelerhelm de kans op hersenletsel nl. met 85% verminderen.
Tip: bespaar geld door skates in de winter te kopen voor extra korting.
Wij zijn groot fan van deze rolsport! Skeeler jij al?
Comments